diumenge, 25 de març del 2007

Aleshores..., per què ho fem al revés?

S’han buscat i fet múltiples definicions del concepte salut. La qual cosa, sols pot significar que: o bé no es troba la definició adequada o bé hi ha moltes percepcions a l’hora de definir-la. No obstant això, encara segueix vigent el concepte de la persona com “ésser bio-psico-social-espiritual” Per tant, també podríem considerar la salut d’una persona com l’equilibri i cohesió entre els quatre aspectes que té aquest ésser. Gens fàcil en el complicat món que vivim.

Per altra banda (a nivell social), tot sovint es confon salut amb benestar, com es confonen llibertat (com elecció) i independència (l’autèntica llibertat) I, curiosament, la percepció d’aquest benestar està associat a la dependència que moltes vegades té la persona amb substàncies químiques (medicaments o no, drogues o no), a condicionaments socials (moda, estètica, etc.) i a supeditacions psíquiques (entorn familiar i social, política, etc.) I contra més immadura sigui aquesta societat (no confondre amb el seu desenvolupament tècnic i econòmic) més depenen es farà en temes de salut.

Quan un professional de les Ciències de la Salut estableix una relació terapèutica, genera un cordó umbilical de dependència amb el malalt que, tard o d’hora, s’haurà de tallar. El fet és que tenim una relació basada en la malaltia, no en la salut, això fa que la dependència sigui quasi total amb el sistema sanitari. A més a més, el professional ha d’integrar-se en el sistema on primen les estadístiques, els objectius i el desenvolupament tècnic, que lluita contra la malaltia, per damunt de la promoció de la salut. Dit d’una altra manera, es treballa “a posteriori” enlloc de treballar “a priori” Un aforisme japonès diu: “no és més ric qui més té, és més ric qui menys necessita” Parafrasejant aquesta dita, podem dir: “no té més salut qui més recursos sanitaris disposa, té més salut qui menys ha d’utilitzar-los”

I dit tot això, em pregunto: per què ho fem al revés? Per què els polítics no fan i promouen les estadístiques de salut a la baixa, senyal inequívoc d’aquesta salut? Per què cada any s’han d’atendre més malalts que l’any anterior?

Ignoràncies apart, no pretenc que la meva percepció de salut quedi constatada, mitjançant la interpretació de preguntes retòriques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.