dimarts, 7 de juliol del 2020

“Botellón” o Dipsomania?

Es considera que hi ha dos tipus de dependència alcohòlica: una dependència psicològica, relacionada amb els problemes afectius i de relacions personals; i una altra dependència física que es manifesta amb una “síndrome d’abstinència”, quan s’interromp la seva ingesta.

Dins la dependència física a l’alcohol es distingeixen dos formes de beure, una continua on es necessita consumir tot sovint (o cada dia) begudes alcohòliques i una altra episòdica, anomenada Dipsomania. En aquesta última, s’alternen etapes d’abstinència (relativament prolongades, es pot estar una setmana o més sense beure) amb severes recaigudes.

Segons la CIE (Clasificación Internacional de Enfermedades), la dipsomania s’agrupa dins la categoria de patiments que generen síndrome de dependència. La dipsomania difereix de la borratxera ocasional (intoxicació etílica aguda), ja que la borratxera ocasional no produeix dependència, al contrari de la dipsomania que si en produeix i podríem dir que és una intoxicació etílica ocasional, però episòdica i persistent en el temps.

Per altra banda, molts especialistes coincideixen en dir que l’alcohòlic persistent o crònic, per tenir una intoxicació diària, actua d’una forma “passiva” És a dir, gradualment fa un desgast de les seves relacions emocionals i socials. I, a més a més, exposa el seu organisme a danys severs. En contrapartida, el dipsòman té un comportament social que (durant el període d’abstinència) pot semblar fins i tot normal, però en els episodis alcohòlics es torna “explosiu”, sense controlar la seva conducta i sent, tot sovint, violent i agressiu.

Tanco el cercle amb el títol–pregunta (i reflexió) de l’escrit. “Botellón” o Dipsomania? Sincerament, penso que els dos fenòmens es donen a la vegada i de forma conjunta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.