dimarts, 11 de febrer del 2025

Ho tenim clar?

Tenim les idees clares? Els jutges i fiscals també voten. Aleshores, no siguem ingenus. En el seu exercici i desenvolupament professional, cap a quin partit polític o polítics s’inclinen? ¿Cap el partit polític que han votat a les eleccions o cap el partit polític que no han votat? Jutges i fiscals són humans, costa pensar que tots ells són imparcials al cent per cent i això, tinguem-ho clar, també és fer política. Per aquesta raó diem poder judicial i al llarg dels anys només cal veure quan polítics han estat processats i quants jutges i fiscals ho han estat.

Per altra banda, hem de tenir en compte que tenim dos justícies, una justícia impartida per jutges i fiscals que han arribat al càrrec, mitjançant un concurs-oposició i, per tant, són funcionaris de l’estat (ignoro si es poden acollir a l’estatut del funcionari) i els jutges i fiscals que són elegits per designació d’un partit polític, tant si aquest governa com si està a l’oposició; amb la qual cosa, sempre ens quedarà el dubte de si aquest jutge o fiscal farà una obediència deguda; ja que, qui l’ha anomenat pel càrrec, també el pot cessar.

Per últim, sempre tindrem un dilema existencial entre el poder executiu i el poder judicial, perquè el poder legislatiu no pot preveure com s’articularà i desenvoluparà la llei per part de l’executiu, ni com la interpretarà el poder judicial. Però..., tranquils, que això se’n diu democràcia o, si voleu, joc democràtic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.