diumenge, 28 de març del 2021

Consideracions davant el Covid-19

Sempre és millor prevenir que curar. La prioritat no pot ser únicament la vacunació (la vacunació és una mesura de protecció), les prioritats han de ser: evitar el contagi, que no s’estengui la pandèmia i eliminar el virus. Aquest hivern ho hem pogut constatar, veient els pocs casos de grip que hem tingut. Això ha estat així, perquè les mesures de protecció contra el Covid-19, també han estat mesures de protecció contra la grip.

Un virus que es transmet per contagi aeri, ho fa de persona a persona i ho pot fer de forma aritmètica o de forma exponencial, que és el cas del Covid-19. Per tant, el primer objectiu ha de ser restringir actes i contactes socials, evitar socialitzacions col·lectives i prolongades (els experts estimen el risc de contagi a partir dels quinze minuts). Totes aquestes infeccions respiratòries tenen un patró similar de contagi. Aleshores, les mesures d’actuació i de protecció solen ser similars. La primera mesura (i la més efectiva) és ficar màxima distància amb un possible contagiador (portador del virus, sigui simptomàtic o asimptomàtic). La segona (ja exposada) és evitar o estar el mínim temps d’exposició al costat del possible contagiador. La tercera és una bona ventilació; així doncs, si hem de fer un contacte social o familiar, millor fer-lo en espai obert que en espai tancat. Ara bé, cal vigilar les exposicions que fem en terrasses de bars o restaurants, on l’espai és limitat, el temps d’exposició és prolongat i la manca de mascareta ens deixen molt vulnerables. Capítol a part són els fumadors, si un fumador no li té por a les més de 250 malalties que produeix el tabac, voleu dir que li tindrà por al Covid-19? Aquesta actitud, li’n podem anomenar síndrome de Superman, fiqueu la màxima distància que pugueu amb un fumador.

La quarta són les mesures de protecció (vacuna, mascareta, rentat de mans, hidrogel, etc.). Cal vigilar i no baixar la guàrdia i que els ja vacunats no es relaxin, s’han donat casos de vacunats que després s’han infectat i/o han infectat i també ha hagut gent que s’han infectat dues vegades (suposo que amb una altra soca). El període de protecció de la vacuna no està clar i, a més a més, la Covid-19 no és estacional, a diferència del virus de la grip que si ho és. En quant a la mascareta, veient la mutació i evolució de les diverses soques del virus, el meu consell és ficar-se dos mascaretes quirúrgiques (3+3=6 capes) o una mascareta FFP2 de cinc capes. I sempre hem de tenir en compte que la protecció ha de ser mútua; és a dir, que tothom ha de portar mascareta. Encara que porteu mascareta, màxima distància amb les persones que no la porten o la porten per davall del nas. Millor pecar per excés que per defecte.

Per últim, cal diferenciar entre contagi (infecció pel Covid-19) i desenvolupament de la malaltia: Síndrome Aguda Respiratòria Severa (SARS), que en el cas del Covid-19 és diu SARS-2, per diferenciar-la del SARS-1. Un contagiat es converteix amb portador tant si és simptomàtic com si és asimptomàtic; ja que, desenvolupar la malaltia depèn de factors diversos (edat, càrrega de contagi, sistema immunitari, etc.). Ara bé, el que si tenim clar, és que el contagiat es converteix en contagiador i això també pot resar pels vacunats. El temps i els científics ja ens resoldran els dubtes que encara tenim sobre aquest tema. Mentrestant, vacunats o no, cal seguir fent les mesures de protecció fins que tothom estigui vacunat (ja veurem quan temps dura la protecció de la vacuna) o que el virus estigui eradicat, que seria la situació ideal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.