dimecres, 29 de desembre del 2021

Algunes utopies i el COVID

Etimològicament, la paraula utopia prové del grec (ou, no i topos, lloc). Per tant, el seu significat inicial era “no lloc” o “fora de lloc”. Avui en dia, la significació és molt més amplia i inclou: “un ideal difícil o impossible d’aconseguir”.

Això és el que ens està passant amb les vacunes per al COVID; ja que, sembla una utopia poder aconseguir una vacuna amb una eficàcia del 100 % i encara resulta més utòpic aconseguir la vacuna universal contra tots els virus o, al menys, contra tots els coronavirus.

Com a professional jubilat del sector de les Ciències de la Salut, sóc un ferm defensor de la majoria de científics. I com a membre de la societat civil (i políticament incorrecte) sóc un ferm detractor de la majoria de polítics, tots aquells que opinen sense tenir cap mena de coneixement científic i, fins i tot, alguns són capaços d’enrocar-se rere arguments que, diuen, han exposat científics. Això sí, mai esmenten el nom del científic de l’argument o estudi que exposen, senyal inequívoc del desconeixement que tenen de com funciona el món científic. Bé, aquesta és una altra utopia, pensar que algun dia aconseguirem que tots aquests polítics siguin coherents i deixin d’intentar manipular l’opinió pública, esgrimint arguments tendenciosos que solen ser autèntics sofismes i que ho fan per tal de recavar alguns vots de gent ressentida o mal informada.

També seria d’agrair que els científics tinguessin la valentia de denunciar, amb noms i cognoms, i ficar en evidència a tots aquests polítics sofistes que acaparen resultats estrictament científics i els polititzen en benefici propi. Però, em sembla que aquesta és una altra utopia, perquè tot sovint és serva de les dotacions i donacions econòmiques a la investigació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.