dimarts, 2 d’abril del 2024

La cultura de l’odi

Des del moment que la societat (suposadament laica) perd les referències ètiques i morals, se generen noves alternatives, com si fossin centres de culte al narcisisme, egocentrisme o egolatria. Un exemple el veiem en alguna que altra xarxa social, on l’odi actua com un autèntic evangeli. Mica a mica, aquesta mena de religió va imbuint el seu missatge com gota malaia i va amarant l’esponja cerebral de persones influenciables, vulnerables i manipulables.

La història sempre es repeteix. Així, tornem a veure com algun que altre sector social (cada vegada més ampli) necessita tenir enfront un enemic, per poder canalitzar el seu odi i la seva agressivitat, que són fruit de frustracions personals. Fins i tot, són capaços d’elaborar un programari cultural, on poder justificar el seu odi. Aquesta, aquestes cultures de l’odi tenen (a l’igual que les religions) diverses ramificacions, on seguidors i acòlits poden acollir-se. D’aquesta manera, podem constatar diverses variants de la cultura de l’odi: odi religiós, odi polític, odi de gènere; odi esportiu (fanatisme), odi cultural, odi racial; odi geopolític i un generós etc.

Fa temps que hem donat per perduda la sensatesa que (oh!, sorpresa!) és inversament proporcional al consum de drogues (legals, il·legals o medicaments). Seria bo que la sanitat pública incidís i incrementés el camp d’actuació en la salut mental, davant l’augment sistemàtic del deteriorament neuronal per part de la població. Deteriorament que queda reflectit per estats i patologies com són: neurosis profundes, psicosis, sociopatologies, drogoaddiccions i alcoholisme. I en tots aquests casos, cal tenir en compte que el més difícil sempre és portar la persona a la realitat. Un exemple d’aquesta realitat: ¿coneixeu algun fumador que tingui la valentia d’acceptar la seva condició de drogoaddicte de la nicotina? Doncs preneu nota, la nicotina és deu vegades més additiva que la cocaïna.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.