dimarts, 27 de febrer del 2018

Compliment de normatives

El catedràtic d’història d’institut, professor Tortosa, quan arribava a la història de Lleida, sempre ens deia: “Lleida, tres vegades immortal i set vegades bruta” Faig aquesta introducció, perquè la cita del professor Tortosa sembla que encara segueix vigent. I és bo saber quin és el patró a seguir quan es du a terme una normativa municipal; ja que, caldria fer tres actuacions:

1.- La normativa ha d'estar ajustada a la seva finalitat.

2.- Hi ha d’haver voluntat política per fer-la complir (en cas contrari, seria millor no fer-la)

3.- Cal ficar els mitjans necessaris perquè aquesta normativa es compleixi (això implica sancionar)

Sense aquests requisits, la normativa municipal només s’esdevé en paper mullat. No hem d’oblidar que la responsabilitat de promulgació i aplicació d’una normativa sempre és política i són els polítics, amb càrrecs de gestió, els responsables del model de ciutat que tenim. Sóc del parer que els comportaments negatius (mala educació i incivisme) cal sancionar-los, perquè aquests comportaments només responen al reforç negatiu, mai responen al reforç positiu d’una publicitat institucional que ni tan sols se la miren. En cas de no sancionar, mai s’aconsegueix corregir aquesta mala educació i incivisme i, a més a més, estem generant impunitat i greuges comparatius; les dos lacres més punyents d’una democràcia.

Deixeu-me ficar un exemple de greuge comparatiu: ¿Per què no es persegueix els conductors agressius (començant per passar-se el semàfor en vermell) amb la mateixa contundència que es persegueix els conductors que no paguen zona blava? I que dir de la contaminació acústica. ¿Com pot ser que un carrer de seixanta metres com és el carrer Teuleries, es donin tantes llicències municipals a pubs? Per cert, ¿no s’hauria d’exigir a aquests locals que posessin cubells de recollida i cendrers a la porta dels seus locals, per evitar la brutícia que generen tots els festius i caps de setmana? Dieu-me mal pensat, però tinc la sospita que alguns polítics només busquen el vot de quantitat, mai el vot de qualitat. I és clar, el vot d’una persona mal educada o incívica val el mateix que el vot d’una persona educada o cívica.

Per altra banda, convindria recordar-li als lleidatans que una de les premisses democràtiques és l’alternança en el poder. Sí, seria bo que el govern municipal socialista estigués una o dos legislatures a l’oposició. Així podrien veure des de l’oposició el que ara, sembla, no volen veure des de l’equip de govern.

Per últim, us dic el mateix que gent de fora de Lleida em diuen a mi: “Quina llàstima que una ciutat tan bonica estigui tan bruta” Si Lleida està bruta no és per culpa del servei de neteja (encara que tot és millorable), és per culpa dels lleidatans que l’embruten i això cal castigar-ho, per la senzilla raó que aquest comportament dins de casa seva no el tenen. No sé vosaltres, però jo ja n’estic més que fart de trepitjar defecacions de gossos. No obstant, deixo al vostre criteri jutjar si Lleida és una ciutat neta i cívica. Una ciutat on es fan complir la normativa municipal i la normativa del codi de circulació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.