dilluns, 5 de juny del 2023

Traït

(Amb el meu agraïment a tot l’Arnau de Vilanova)

Mai he tingut una salut de ferro i al llarg de la meva vida he patit diverses malalties importants. Però una cosa és que t’ataquin agents enemics externs i l’altra que et sentis traït pel teu propi cos. Així és com em sento ara, davant d’un llarg procés, anomenat càncer (els professionals n’hi diem neoformació o simplement neo), que m’aboca a primera línia de la trinxera, en la lluita contra la malaltia.

Quan treballava, i estava en ple exercici professional, sempre vaig lluitar contra el tabú i l’estigmatització que socialment tenia el càncer i també contra les diverses conspiracions de silenci, que envoltaven els entorns familiars i socials del malalt. Actualment (malgrat alguna excepció), sortosament el càncer està desmitificat i ja es veu com qualsevol altra malaltia greu, per exemple un infart de miocardi. Tota malaltia greu pot implicar una lluita llarga i feixuga, no exempta d’interrogants que mai tens la garantia de saber si es resoldran de forma positiva o de forma negativa. No obstant, hem de ser optimistes, perquè cada cop tenim més resolucions positives que negatives. Els recursos tècnics i terapèutics, que ofereix la sanitat actual, han avançat molt i això també ajuda a desmitificar tota malaltia tabú.

Per últim, és important destacar la detecció precoç d’aquest tipus de malalties. Això comporta una medicina preventiva i diagnòstica que sigui específica i detecti quan abans millor la malaltia. La qual cosa implica realitzar els oportuns screenings i que la població general estigui degudament informada i degudament ensinistrada. El futur és molt prometedor (ja s’està operant amb robots i ulleres Google), però hem de ser conscients que la salut és personal i intransferible, som nosaltres qui decidim l’estil de vida que portem. La resta està en mans dels professionals de la salut (el criteri professional és fonamental i ha d’estar per damunt de magnífics protocols) i dels avenços tecnològics, que no és poca cosa.

Gràcies companyes/nys de l’ Arnau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.