dilluns, 11 de gener del 2021

Decàleg per a l’eutanàsia

Amb sorpresa, veig com molta gent opina sobre l’eutanàsia de forma totalment teòrica, sense tenir en compte les repercussions que es generen a la pràctica professional diària. És a dir: “¿Qui serà el que durà a terme el fet físic de realitzar l’eutanàsia?”.

Relaciono deu reflexions en forma de decàleg, perquè es tinguin en compte, quan s’exposi el tema de l’eutanàsia, abans d’escoltar a persones que mai s’han trobat davant d’una situació real i, per tant, no han tingut que afrontar cap dilema ètic.

1.- Cal diferenciar entre malalt depenent, malalt pal·liatiu, malalt terminal i malalt moribund.

2.- Cal diferenciar entre dolor agut, dolor crònic i dolor crònic re-aguditzat. I cal diferenciar entre l’estat patològic del malalt, les seves limitacions funcionals i totes les repercussions que li poden condicionar per portar una vida digna.

3.- Cal diferenciar entre els termes eutanàsia i ortotanàsia. I prioritzar quina ha de ser l’elecció més adient per a un malalt en concret (òbviament, descarto tant la distanàsia com acarnissament terapèutic).

4.- Cal diferenciar i definir de forma correcta els termes: Mort Digna, Eutanàsia i Suïcidi Assistit (d’aquest últim se’n parla poc).

5.- Hem de ser molt conscients que cap llei pot contemplar tots els supòsits ètics. Per tant, hem de recórrer a la bioètica per estudiar cas per cas i situació a situació.

6.- S’ha de tenir en compte tots els dilemes ètics que l’eutanàsia genera i qui els ha de resoldre i com s’han de resoldre.

7.- S’ha de respectar l’objecció de consciència de tots els professionals de la salut (recordem que molts d’ells han fet el jurament hipocràtic).

8.- Casi tots els hospitals i col·legis professionals sanitaris tenen comitès bioètics. Ells són els dipositaris del coneixement bioètic de la pràctica diària. Cal consultar-los.

9.- L’eutanàsia ha de ser una solució, mai pot ser un problema, una disjuntiva o un dilema ètic.

10.- Fer amb l’eutanàsia política teòrica, només fa que engendrar més dilemes ètics a la pràctica.

“L’important no és opinar, l’important és saber. I el problema de molta gent és que opina sense saber”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.