dijous, 3 d’agost del 2023

“Muletillas” (falques) d’alguns polítics

En primer lloc, hem de fer distinció entre cita i frase feta. Una cita és una frase que, normalment, porta un contingut filosòfic i que podem citar al seu autor (per això li’n diem cita). En canvi, la frase feta no porta contingut filosòfic, encara que pot tenir una dosi de sentit comú, però desconeixem el seu autor, malgrat que pot ser molt popular. Algunes d’aquestes frases fetes són utilitzades per alguns polítics de forma reiterativa, com autèntiques falques (“muletillas”). Relaciono i comento algunes de les més utilitzades.

1.- Es evidente... Senyors, ho sento, però en política poques coses són evidents.

2.- Blanco y en botella. Expressió, en forma de sentència deductiva, que intenta influir en l’opinió de l’oient.

3.- Un dia histórico. Portem tants dies històrics que cada vegada ens queden menys dies normals.

4.- En democrácia... Atenció! amb els polítics que sempre esmenten la democràcia, perquè els està traint el subconscient.

5.- Línia roja. Aquesta expressió seria més afortunada, dient línia de frontera, perquè la intenció és vetar-li el pas a algú.

6.- No es constitucional... Els polítics que es passen la vida dient el que és constitucional o no és constitucional, apart de ser uns incompetents i no saber fer política (dialogar-negociar-pactar), busquen de forma indirecta la complicitat dels jutges.

7.- Arrimar el ascua a su sardina. Podríem dir remenar les cireres, cosa que s’escau molt a molts polítics.

8.- Marear la perdiz. O embolicar la troca, amb intenció de dilatar en el temps decisions o pactes. En resum, divagar.

9.- Ver las costuras. Veure el llautó, ficar al descobert la intenció amagada d’una persona. Compte!, que aquesta frase a vegades amaga una falsa deducció interpretativa.

10.- Remar en la misma dirección. Expressió força curiosa, una barca només té una direcció, la que assenyala la seva proa.

11.- Luz y taquígrafos. És a dir, transparència i que els taquígrafs facin acta. Estem al segle XXI, convindria reciclar la frase.

Acabo, posant a la vostra consideració la següent reflexió: Fixeu-vos el nivell cultural que tenen els polítics que utilitzen cites en el seu discurs, i esmenten el seu autor, a diferència dels polítics que només utilitzen frases fetes i les van reiterant com a falques. La veritat, és que no hi ha color!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.