dissabte, 12 d’agost del 2023

Spain is diferent

Malgrat tants anys de democràcia, Espanya segueix sense acabar d’adequar-se a criteris i normatives que fa anys són d’ús habitual a les democràcies europees. No faré cap qüestionament polític, però sí, poso en evidència algunes diferències prou quotidianes i significatives que deixen a Espanya en minoria.

1.- Encara que per Espanya passa el meridià de Greenwich (meridià zero), no anem amb l’hora d’Anglaterra, anem amb l’hora d’Alemanya (reminiscència franquista que, sembla,  ningú té la valentia de canviar-la).

2.- A Espanya hi ha autovies (dos carrils) que tenen categoria d’autopistes (les autopistes tenen, com a mínim, tres carrils).

3.- Espanya és l’únic país d’Europa on conviuen el semàfor verd dels vianants amb el semàfor taronja intermitent dels cotxes (amb el risc que això comporta).

4.- La majoria de normatives europees obliguen a bars i restaurants a posar taules i cadires adossades a la paret, per facilitar el pas dels vianants i evitar possibles xocs entre vianants i cambrers (a Espanya tothom fa el que li dóna la gana).

5.- A Espanya només tenen consideració de drogues les que són il·legals (la nicotina és deu vegades més additiva que la cocaïna, ves per on).

6.- A l’any 2012, alguns articles de l’estatut de Catalunya es van retirar per inconstitucionals. Els mateixos articles segueixen vigents als estatuts de Balears i Canàries (es veu que allí si són constitucionals).

7.- La constitució espanyola diu que Espanya és una monarquia parlamentària. També diu que el rei és inviolable. Doncs..., un rei inviolable no és d’una monarquia parlamentària, és d’una monarquia absolutista (una incongruència constitucional).

8.- La votació al congrés dels diputats és amb llistes tancades i bloquejades, la votació al senat és amb llistes obertes i desbloquejades (altra incongruència i greuge comparatiu constitucional).

Bé, ho deixo aquí, estic segur que més d’un lector se li acudiran més incongruències Made in Spain que es poden afegir a aquesta llista de Spain is diferent. Doncs molt bé, la podeu ampliar i allargar tant com vulgueu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.