dimecres, 20 de novembre del 2019

Manual d’instruccions

Naixem sense manual d’instruccions. Els pares primer, i mica en mica, ens van fent un llistat d’instruccions de forma directa o indirecta. Més tard són l’escola, l’institut i la universitat els que l’incrementen, en forma de coneixements i correlació de normes, aquest llistat d’instruccions. Família, amics, relacions socials, laborals i relacions polítiques fan la resta i acaben per configurar-lo, modelant i configurant la nostra personalitat, sota el paraigua de les idees i, per extensió, d’una ideologia i filosofia de vida. No oblidem que som animals gregaris i que això ens condiciona. Tot això, queda enregistrat dins la nostra memòria evocativa (memòria històrica), a la qual recorrem sempre que necessitem els recursos o arguments per reafirmar i afrontar la nostra personalitat, davant els successius esdeveniments que la vida ens fica al llarg del nostre camí. I ho fem de la mateixa manera que ho fa un arbre quan recorre a les seves arrels per nodrir-se.

Podem dir que som com som en funció de la família que hem tingut, la família que ara tenim, l’educació que hem rebut i els diferents entorns pels quals ens hem mogut i ens seguim movent. Atenció!, doncs, a pensar que som éssers lliures, per tenir la llibertat d’elecció. No tenim cap garantia que la nostra elecció serà lliure o depenent; ja que, la llibertat no radica amb l’elecció, la llibertat radica en el fet de ser independents. Per tant, podem afirmar que ningú és independent al 100 %, tots tenim les nostres dependències que ens lliguen i condicionen (família, treball, etc.). Si més no, les dependències més fortes són les nostres “cadenes” emocionals, tan difícils de trencar i que sovint ens condicionen a l’hora de prendre algunes decisions. Per molt racionals que siguem, som més emocionals del que ens pensem. A la vida, de tant en tant, ens trobem amb cruïlles que hem de resoldre, per decidir quin és el camí més adient i per això ens toca ficar a la balança el que ens proposa el cervell i el que ens proposa el cor. No és fàcil prendre algunes decisions, però és millor fer-ho, amb risc d’equivocar-nos, que no fer-ho i deixar que els esdeveniments decideixin per nosaltres.

Una bona informació, una bona assertivitat i una experiència reflexiva poden ajudar-nos a prendre les decisions més punyents i, si més no, desclouen espais oberts dins l’espai tancat del nostre pensament i també dins l’espai tancat del nostre cor emocional.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.