dijous, 15 d’octubre del 2020

Errors pandèmics

De forma més o menys jeràrquica, relaciono alguns errors (bastant incomprensibles) que s’han comès amb la gestió d’aquesta pandèmia.

L’error més important ha estat pensar que el COVID-19 (SARS-Cov2) es comportaria com altres SARS (Síndrome Aguda Respiratòria Severa). És a dir, que generaria una epidèmia, però no una pandèmia.

El segon error va ser pensar que seria un virus estacional com el virus de la grip. Sense pensar que el virus de la grip és un virus Influenza i el COVID-19 és un Coronavirus.

El tercer error (ja corregit) era tenir només en compte el contagi per les gotetes de Plugger (o Flügge, o Pflügge, segons altres autors) i no tenir en compte les microgotes de Wells. Ara li’n diuen aerosol (?).

Quart error, no diferenciar si el contagi ha estat per un virus o per un virió (virus madur), ni determinar la càrrega viral de cada infecció.

Error cinquè. A aquestes alçades de la pel·lícula, ¿com pot ser que encara hagi científics que no facin distinció entre un virus amb nucli d’ADN i un virus amb nucli d’ARN?

Sisè error. Dir que era millor pagar amb targeta que amb diners. Ara s’ha demostrat que el virus perdura molt més temps en el plàstic de la targeta que en el paper dels bitllets o el metall de les monedes. Però, és clar, ¿a qui beneficia que es pagui amb targeta? Apa!, seguiu pagant amb targeta.

Setè error. Pensar que, perquè s’ha fet una bona normativa pel control de la pandèmia, la normativa seria acceptada i complida per tothom. Sense tenir en compte ni la voluntat política d’aplicar-la, ni ficar els mitjans per fer-la complir. En aquest sentit, m’agradaria que la Paeria de Lleida em contestés la següent pregunta: ¿Com pot ser que a Mollerussa s’han posat més sancions, per no portar la mascareta, que a Lleida capital?

Vuitè error. Aquest és un error d’educació; millor dit, de mala educació, quan es parla d’immunitat de ramat, enlloc de dir immunitat de grup o immunitat col·lectiva.

Podria continuar, però no voldria perdre’m amb el detall. Encara que, deixeu-me que us digui una última cosa: tot científic mancat de sentit comú, el millor que podríem fer seria ficar-lo en quarantena intel·lectual. No tinc cap dubte que la intel·ligència filosòfica està per damunt de la intel·ligència tècnica i el sentit comú n’està farcit d’intel·ligència filosòfica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.