dilluns, 8 d’abril del 2019

Reflexió, error i equivocació

Quan volem exposar una idea que pot contemplar vessants vàries i, per tant, aquestes vessants les hem d’adequar amb paraules, no sempre resulta fàcil. Així doncs, si no ho aconsegueixo, ja em disculpareu.

Per confeccionar la idea que avui exposo, he elegit les tres paraules del títol de l’escrit. “Pensar en futur” implica fer una reflexió “a priori”. “Pensar en present” pot significar que la reflexió la fem “a posteriori”. I no tenim cap garantia d’endevinar i encertar quina de les dos reflexions és la millor.

La primera reflexió la podem definir com a previsió. La segona reflexió la podem anomenar com a experiència. I..., ¿què passa si fem les dos reflexions a la vegada? Aleshores, podríem dir que estem fent una previsió a partir de la nostra experiència. La qual cosa ens fa evitar la casi totalitat dels errors sistemàtics que cometem i la gran majoria d’errors aleatoris que podem tenir. A la vegada, també evitarem alguna que altra equivocació, encara que això ja és una mica més difícil. Si més no, no és el mateix equivocar-se després de fer una reflexió, que equivocar-se sense haver fet aquesta reflexió i l’impacte de l’equivocació sempre serà menor.

Dit això, convido a tothom a fer les dues reflexions, sobretot als candidats polítics, per prevenir les conseqüències de les seves paraules i actes. Estic segur que tots els ciutadans sortirem guanyant. També us convido a fer distinció entre error i equivocació. Ja que, la major part de les vegades socialment s’utilitzen com a sinònims.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.