dijous, 10 de setembre del 2020

Butlles de mascareta

A aquestes alçades de pandèmia ja no es pot al·legar ignorància i no donar compliment a la normativa per lluitar contra el COVID-19. Però sembla que hi ha gent que té butlla, alhora de ficar-se la incòmoda mascareta.

Per començar, la primera butlla la tenen els fumadors que, és clar, no es pot fumar amb mascareta. Si de mi depengués, prohibiria fumar en tots els espais públics, siguin tancats o siguin oberts. Amb coronavirus o sense coronavirus el fumador sempre genera al seu entorn fumadors passius. Qui vulgui fumar, que ho faci dins de casa seva o se’n vagi a un camp ras. Hem de ser molt conscients que si olorem el fum del tabac a través de la mascareta, també podem “olorar el virus” (efecte aerosol de les gotetes de Wells). El risc és baix? Si. Però el risc zero no existeix. Així doncs, no val utilitzar el jòker de l’espai obert. Davant d’aquest fet, aconsello que enlloc d’utilitzar mascaretes higièniques de tres capes, s’utilitzin mascaretes higièniques de cinc capes, l’altra opció és ficar-se dos mascaretes de tres capes.

La segona butlla és per a les terrasses de bars i restaurants. Dóna igual si fa mitja hora que la tassa de cafè està buida i resseca, allí s’està sense mascareta, perquè “les terrasses tenen butlla”. La tercera butlla és per als telèfons mòbils, sembla que hi ha gent que no saben parlar amb mascareta pel mòbil i ningú qüestiona aquest comportament. Altra butlla és per a la gent que surt a fer esport que, incomprensiblement, es permet no portar mascareta, en contra del criteri dels científics. Evidentment, tenim que fer l’excepció de l’esport professional i l’esport dalt rendiment. A més a més, aquí hi tenim els espavilats, que surten a caminar amb un pantaló curt i unes sabatilles i, és clar, no porten mascareta, perquè “estan fent esport”!

I que dir de les persones que porten la mascareta per sota el nas? Doncs que, segurament,  porten la mascareta més per por a una sanció que per por al virus. Que quedi clar!, portar la mascareta per sota el nas és el mateix que no portar-la. En quant als negacionistes que es neguen a portar mascareta, jo els condemnaria a fer treballs socials a la unitat d’infecciosos per COVID-19 d’un hospital.

Que cadascú es comporti com cregui convenient i en funció de la seva educació (és a dir, pensant amb els altres) i segons el grau de solidaritat col·lectiva que tingui. El meu consell: pareu compte amb totes aquelles persones que fan ús d’aquestes butlles que relaciono, perquè la culpa de la situació sanitària actual de la pandèmia no és del coronavirus, la culpa és de la ignorància, immaduresa i prepotència d’alguna gent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.