dissabte, 18 de novembre del 2023

Democràcia, democràcia i democràcia

No conec cap país d’Europa que cada dia tingui la necessitat de dir que és una democràcia, democràcia plena o democràcia consolidada. L’únic país que té aquesta necessitat, és Espanya. Per què? Perquè els polítics que ho diuen, els hi traís el subconscient, volen reafirmar una democràcia que encara està en la seva pubertat i volen fer-nos creure que Espanya ja és una democràcia consolidada i homologada amb les democràcies europees. Estem lluny de ser-ho i davant aquesta situació, no puc per menys que adherir-me a la saviesa popular, que diu: “Dime de lo que presumes y te diré quien eres”.

Les coses, fetes malament, surten malament. Les coses, fetes bé, poden sortir o bé o poden sortir malament. Però a Espanya les coses s’han fet malament. Ens manca el referèndum (aconsellat per democràcies europees) que abans de la constitució, els espanyols devien decidir si volien una monarquia o una república. I vam tenir que acceptar l’única opció possible, una monarquia instaurada pel dictador i controlada per un exercit hereu del franquisme que, a contracor, va acceptar la monarquia parlamentària; ja que, molts militar volien un altre dictador, que fos un autòcrata aferrissat. Així doncs, a la votació només teníem una opció, la monarquia franquista; perquè, sinó l’alternativa podia ser un cop militar. Òbviament, els ciutadans vam votar l’única opció possible.

Quan Espanya serà una democràcia consolidada? Doncs, quan es depurin tots els organismes i estaments de l’estat que segueixen sent el reducte d’una endogàmia postfranquista. Cap partit polític ha tingut la valentia de fer-ho, per por a agitar el vesprer i que aquests estaments es revoltin de forma antidemocràtica. Per tant, temps al temps i mica en mica, i toca educar a la joventut en els valors democràtics, joventut que no ha viscut el franquisme. A Catalunya això ho tenim força clar i ja que es va incomplir la promesa d’un estat federal (alguns parlaven d’estat confederal), Catalunya té tot el dret del món ha decidit el seu futur.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.