dimecres, 8 de maig del 2019

Què significa "Coneixes-te a tu mateix"?

“Coneixes-te a tu mateix” és un dels més famosos aforismes de l’antiguitat grega de tots els temps. Significa que la principal necessitat d’una persona per accedir a la saviesa filosòfica és l’autoconeixement.

Aquest aforisme es trobava inscrit, segons diversos testimonis, al temple d’Apol·lo, a la ciutat grega de Delfos, lloc d’enorme valor mitològic: va ser allí on Apol·lo va matar al monstre Pitó, on Zeus va col·locar l’ònfal, melic del món, i on es troba el famós oracle de Delfos.

Pel testimoni d’un cèlebre viatger grec, Pausànies, sabem que la frase estava inscrita a la pronaos del temple d’Apol·lo.

També Plató la refereix en els seus diàlegs. A Protàgores, per exemple, explica que els Set Savis (Cleòbul de Lindos, Soló d’Atenes, Quiló d’Esparta, Bies de Priene, Tales de Mileto, Pítac de Mitilene i Periandre de Corinti), com a mostra d’admiració cap al saber lacedemoni, van oferir al déu Apol·lo les primícies de la seva saviesa a les frases “Coneixes-te a tu mateix” i “Res en demesia”, sobre la importància de l’autoconeixement i de la moderació, respectivament.


Fabián Coelho


(A partir d’aquest aforisme i la regla maièutica, va néixer la meva filosofia i psicologia del sentit comú)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.