dilluns, 7 de juliol del 2008

LA IMPUNITAT

En la majoria de les enquestes, efectuades al nostre país, sobre el grau de satisfacció de la població i els problemes socials que li preocupen, sempre surten com a fonamentals o més amoïnants: l’atur, el terrorisme i la corrupció (potser no en aquest ordre). A més a més, n’hi ha uns altres (de “segona fila”) i no per això menys importants, que també els podem incloure com a fonamentals: drogaaddicció, incidència de la sida, llindar de la pobresa, índex d’accidents de trànsit, etc. Tothom hi està d’acord, sembla que la gent ho té força clar.

Però jo, la veritat, no ho tinc gens de clar. És per això que he buscat un nexe comú per a tots aquest problemes, ja que em sembla que tots ells, en el fons, tenen una forta dosi de comportament social. I després de donar-li moltes voltes, em surt la impunitat com a denominador comú de tots ells.

Estem immersos dins d’una cultura “pragmàtica”, un viu i deixa viure, sense cap reflexió ètica o moral. I així, cada dia es cometen més infraccions i delictes impunement, amb un deteriorament de la cultura cívica (solidaritat, educació vial, respecte mutu...)

Estem assistint a una mena d’americanització de la nostra societat. Hem perdut la capacitat de reacció i ens hem “moltonejat”, aguantant amb estoïcisme al mal educat, al “gamberro” i al vàndal de torn, amb un: “no et vulguis complicar la vida”

Amb la qual cosa, estem contribuint a que s’incrementi la impunitat. I ja tenim el peix que es mossega la cua.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.