dilluns, 14 de juliol del 2008

LA PERCEPCIÓ SOCIAL

Els professionals de la salut ja fa temps que sabem la gran diferència de criteri que hi ha entre les recomanacions que sovint ens fa l'O.M.S. y la percepció social de la població que té, en general, respecte als temes de salut. Així doncs, en el cas de l’obesitat (mesurada en funció del sexe, l’edat i l’alçada d’una persona), el que per a l'O.M.S. és una persona amb un pes normal (ideal), per a la nostra població resulta ser una persona prima. I només té consciència d’obesitat quan el sobre pes és molt patent i s’atansa a la denominada “obesitat mòrbida”. En contraposició, ens trobem amb l’anorèxia nerviosa, on la percepció és totalment al revés a l’entorn habitual; arribant fins a seriosos extrems de pèrdua de salut, ja que la persona sempre es veu obesa.

D’igual manera, passa el mateix amb el cafè i l’alcohol, on moltes vegades ningú té la percepció de ser addicte a ells. I així escoltem sempre expressions de disculpa com: “...és molt cafeter”, “... beu cafè com l’aigua”, “... només veu aigua a l’estiu”, etc.

Sembla doncs, que tenim uns patrons socials i de conducta molt gregaris, que són els que regeixen i determinen la nostra salut, enlloc de regir-nos per les recomanacions que ens fa l’O.M.S.

A tot això, què poden fer els professionals de la salut? Doncs donar exemple, seguir recomanant i fomentant en la població els hàbits saludables, dissuadir als que tenen hàbits nocius i tòxics i..., la veritat, no gaire més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.